top of page
  • Obrázek autoratomasdobriktd

Do čerta aj s Baratariou.

Tam kde kráčajú tí prví, kráčajú aj tí poslední. A niekde medzi tými druhými spomenutými sa motá aj Sancho Panza. Či s oslom, či bez osla…


Hlavne si stanoviť cieľ. Sancho ho mal celkom jasný a konkrétny. Ak pristúpiť na podivnú výpravu a dobrovoľne sa zapliesť do pološialených dobrodružstiev v úlohe zbrojnoša, čo by verného tieňa svojho dômyselného pána, tak len s vidinou obrovskej odmeny - napríklad ostrova.

A čo by s tým tak túžobne očakávaným ostrovom vlastne urobil? Ako sám povedal, v prípade vlastnej nekompetentnosti ho okamžite zverí do opatery kompetentným ministrom. Takáto úradnícka vláda síce stojí peniaze naviac, ale ako správny vladár by na to prostriedky mal mať. A zároveň si bude môcť naďalej užívať výhody a nerušene pestovať pocit že vlastní ostrov.

K vytúženému cieľu sa nakoniec dopracoval. Celý ostrov bol síce výmysel a jeho panovanie len súčasťou divnej hry, ale ako to už bolo Sanchovi vlastné, nič netušiac o týchto zákulisných hrách, sa role vladára zhostil s plnou vážnosťou a na správne dovŕšenie absurdity chvíľami nikto nevedel, či je to všetko realita, alebo úplný nezmysel.

Tak ako vážne to vladárstvo prijal, tak vážne ho aj prestalo baviť a pri plnom vedomí a so sebakritikou sa po dvoch týždňoch funkcie dobrovoľne vzdal. Veci vlastne bývajú jednoduché. Jeho nové postavenie mu totiž nedovoľovalo poriadne sa najesť a vyspať. Dosť dôležité argumenty. Najmä ten druhý. Spánok dokonalý, spánok posilňujúci, spánok oslobodzujúci - koľko prívlastkov by sa ešte dalo priložiť k tejto bohumilej činnosti? Sancho by k tomu istotne mal čo dodať. Koniec-koncov o spánku vysúkal zo seba celkom úctyhodný monológ aj v knihe a dostalo sa mu za to od okolia nečakaného uznania. Áno, mal aj ďalšie obľúbené témy, ale tie reči o spánku boli najroztomilejšie. A tak skutočné, že by sa človeku chcelo okamžite pustiť z rúk funkcie a iné závažia, vyhľadať tiché miesto a povenovať sa tomu pravému a poctivému spánku.


A preto, nech je to už akokoľvek, jedno si môžeme vždy navzájom zaželať: Spime dobre!




27 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentários


bottom of page